PGU

PGU er for dig, der foretrækker at bruge hænderne, mens du lærer. 


PGU står for produktionsgrunduddannelse og undervisningen foregår på et af skolernes værksteder. Her får du mulighed for at fordybe dig og blive dygtig inden for et fagområde, samtidig med at du lærer dansk og matematik.  

Fælles for alle værksteder er, at arbejdet resulterer i konkrete produkter og løsninger, som en kunde har bestilt. Alt produceres i hold, så du står aldrig alene med en leverance. Du lærer af andre, og andre lærer af dig. Derfor er opgaverne også tilpasset dig og det niveau du er på.  

Se værkstederne på vores fire skoler


Læs mere om PGU her

Din personlige uddannelsesplan 

Inden du begynder på FGU, lægger du sammen med din UU-vejleder en plan for, hvad du gerne vil have ud af dit FGU-forløb. 

Når du starter hos os, laver du en forløbsplan sammen med din underviser. Her finder I ud af, hvilke fag og niveauer du skal starte på – og hvilken retning, der passer bedst til dig. 

Din plan kan ændre sig undervejs, og du justerer den sammen med din underviser, hvis dine mål eller behov ændrer sig. 

Uddannelsesbevis

Når du afslutter dit forløb på FGU får du enten et uddannelsesbevis eller et kompetencebevis. Gennemfører du hele dit forløb, får du et uddannelsesbevis. Det viser, hvilke fag du har haft, hvilke niveauer du har bestået, og hvad du har lært – både i undervisningen og i praktik. 

Hvis du stopper før tid, får du i stedet et kompetencebevis. Det viser, hvilke dele af FGU du har gennemført, og hvad du har opnået. 

Begge beviser kan du bruge, når du skal videre i uddannelse eller søge job. 

Erhvervstræning

Du kan komme i erhvervstræning i en offentlig eller privat virksomhed. Erhvervstræning giver dig praktisk erfaring med et fagområde, der interesserer dig, og mulighed for at afprøve arbejdsopgaver i en virkelig hverdag. Forløbet kan være med til at styrke dine faglige og personlige kompetencer – og give dig inspiration til, hvilken uddannelse eller retning du ønsker at følge efter FGU. 

På FGU har man mulighed for at komme i erhvervstræning i fire uger, tre gange om året.

Kombinationsforløb

Som PGU-elev har du mulighed for at komme i et kombinationsforløb, hvor du i en periode kan prøve kræfter med en anden ungdomsuddannelse. Det kan for eksempel være en erhvervsskole, et gymnasium eller en helt tredje uddannelse. 

Du får en fornemmelse af hverdagen, fagene og stemningen – og bliver klogere på, om det kunne være noget for dig efter FGU. 

Kombinationsforløb kan også fungere som en del af overgangen til erhvervsskolen eller hf, hvor kombinationsforløbet er en tryg og god måde at starte en ny uddannelse på. 

På FGU har man mulighed for at komme i kombinationsforløb i to til fem uger. 

Mere om PGU

Niveauer

Niveauet i undervisningen på PGU er inddelt i basisniveau og FGU-niveauer 1, 2 og 3.  

De almene fag som dansk og matematik udbydes på G-, E-, og D-niveau.  

Eksamen og prøver

Hvis du fortsætter til niveau 3, afsluttes dit forløb på PGU med en prøve. Prøven er praktisk og tager udgangspunkt i den konkrete produktion, du har været en del af.  Prøverne i de almene fag dansk og matematik gennemføres ved en portfolio-prøve.  

En portfolio-prøve består af det arbejde og de produkter, du har lavet i løbet af din tid på holdet eller i forløbet. Det kan være opgaver, projekter, videoer, fotos, præsentationer eller andet, der dokumenterer din udvikling og dine kompetencer. 

Du kan gå til eksamen i de fag, du har arbejdet med – som ligger på G-, E- eller D-niveau alt efter, hvor langt du er i dit forløb. 

Karakterer

Når du afslutter almene fag som dansk og matematik skal du til en prøve og får en karakter efter 7-trinsskalaen, ligesom i folkeskolen eller på en erhvervsuddannelse. 

Værkstedsfagene på PGU afsluttes med en praktisk prøve, der vurderes bestået/ikke bestået.   

Optagelse

Der er løbende optag på FGU. Kontakt din UU-vejleder, så aftaler vi, hvornår du kan starte. Du kan også få en rundvisning på en af vores skoler eller ringe til os, hvis du vil vide mere. 

Klik her, og læs mere om: